DEN HAAG - Minister Hans Hillen (Defensie) zou het ''gênant'' vinden als hij de NAVO moet melden dat Nederland geen trainers levert voor Afghanistan omdat daarvoor in de Tweede Kamer te weinig steun zou zijn.

Hij zegt dat zaterdag in een interview met de Volkskrant.

''Dat zou ik gênant vinden, omdat we dan iets niet doen wat anderen van ons verwachten en wat tot onze verantwoordelijkheid behoort. Wat we nu als kabinet voorbereiden, past in wat van ons wordt gevraagd.''

De minister wijst erop dat in Afghanistan meer dan veertig landen actief zijn, inclusief alle NAVO-landen. Hij zou het ''curieus'' vinden als ons land zou melden daar niet meer bij te willen horen.

Geen voorstel

Vrijdag bleek dat een voorstel van het kabinet voor een nieuwe missie in Afghanistan waarschijnlijk niet meer dit jaar te verwachten is. Een verkenningsteam dat ter plekke heeft gekeken naar de mogelijkheden voor een missie, is inmiddels weer terug.

Voor Hillen heeft een nieuwe bijdrage in Afghanistan als doel om het terrorisme af te schrikken en ''die samenleving enigszins leefbaar achter te laten''. ''Een van de lessen die we hebben geleerd, is dat het tweede veel moeilijker is dan het eerste.''

Juiste plek

De vorming van het nieuwe kabinet heeft ertoe geleid dat het CDA op de juiste plek in het politieke spectrum is terechtgekomen, stelde de minister in het interview.

Hij ziet het CDA als een conservatieve partij, zoals dat ook voor andere christendemocratische partijen in andere landen geldt. Volgens Hillen heeft het CDA de afgelopen jaren ''de lokgroep van het progressieve denken'' gevolgd.

Koers

''Wij komen nu waar we eigenlijk al hadden moeten zitten'', aldus Hillen, de de afgelopen jaren Eerste Kamerlid was en bekend staat als een strateeg en adviseur binnen zijn partij. Als deze koers eerder was ingezet had dat in de ogen van Hillen ''veel minder malheur'' opgeleverd.

Het CDA raakte tijdens de kabinetsformatie zeer verdeeld over de vorming van een kabinet met de VVD dat gedoogd zou worden door de PVV. Tijdens een speciaal belegd partijcongres stemde ongeveer een derde deel van de aanwezige leden tegen de samenwerking.

Najaarscongres

Zaterdag houdt het CDA zijn najaarscongres in Utrecht. Hoewel congressen volgens Hillen te weinig markant zijn, kan wel blijken of de nieuwe koers van de partij wortel schiet. ''Als dat zo is, zal dat het CDA tot rust brengen en de glans in zijn ogen teruggeven.''

Volgens Hillen komt het CDA nu uit waar CDU/CSU in Duitsland al zit. ''De Beierse CDU/CSU heeft de prachtige slogan 'Laptop und Lederhosen'. Aan de ene kant de traditie, aan de andere kant de toekomst. Dat spreekt mij aan.''