AMSTERDAM - Cultuurmecenas Joop van den Ende heeft vier weken geleden een brandbrief gestuurd aan premier Mark Rutte over de cultuurbezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren.

Daarin heeft Van den Ende uit de doeken gedaan hoe naar zijn idee de rol van de overheid in de cultuur op een gezonde manier kleiner kan worden. Maar de premier heeft tot nu toe niet op het schrijven van de theatermagnaat gereageerd.

Dat meldt Van den Ende zaterdag in De Telegraaf.

''Heel onzorgvuldig en onnadenkend'', noemt hij de manier waarop het kabinet de bezuinigingen in de culturele sector door wil voeren.

Systeem

''We moeten op alles bezuinigingen, dus ook op cultuur. Maar het hele systeem kan niet van de ene op de andere dag veranderen.''

Van den Ende is zelf een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van een 'Amerikaans model' in Nederland. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten worden culturele instellingen veelal bekostigd door schenkingen van rijke particulieren.

Geen voorbereiding

''Maar zomaar subsidies afschaffen, of de btw op kaartjes verhogen per 1 januari, dat is een overval'', stelt Van den Ende.

''Daar is de wereld van de gesubsidieerde gezelschappen als het Nationale Ballet en het Concertgebouworkest niet op voorbereid. En de vrije producenten ook niet. Er is helemaal niet met de sector overlegd.''

De Tweede Kamer debatteert op 13 december over de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte.