DEN HAAG - Twee onderzoeken moeten de komende maand duidelijk maken of de impasse op de geliberaliseerde postmarkt kan worden doorbroken.

Ruud Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg, is deze week begonnen aan zijn verkenning naar de arbeidsvoorwaarden op de postmarkt. Tegelijk onderzoekt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) of postbedrijven als Selekt Mail en Sandd aan prijsdumping doen.

In opdracht van minister Kamp van Sociale Zaken en staatssecretaris Bleker van Economische Zaken moet Vreeman bekijken of het in de opengestelde markt allemaal wat socialer kan wat betreft de arbeidsvoorwaarden.

De bewindslieden debatteerden donderdag met de Tweede Kamer over de situatie op de postmarkt.

Onder kostprijs

Intussen onderzoekt de NMa of de concurrenten van TNT Post in Nederland diensten aanbieden onder de kostprijs. Volgens staatssecretaris Bleker is er sprake van een verkennend onderzoek of die situatie aan de hand is.

Als er sprake is van zogeheten 'roofprijzen' kan dit in strijd zijn met het Europese mededingingsrecht.

Petitie

Stakende postbodes vragen de bewindslieden in te grijpen omdat de liberalisering volgens hen is mislukt. Zij zetten hun protest donderdag kracht bij met een petitie die was ondertekend door 15.000 mensen.

Intussen staken postbodes van TNT vrijdag voor de tweede dag op rij uit protest tegen de 3100 gedwongen ontslagen bij het postbedrijf door de reorganisatie. Ook vorige week legden zij het werk een dag neer.