DEN HAAG - PVV'er Hero Brinkman heeft in 2001 geprobeerd in Purmerend een alcoholcontrole van de politie te ontwijken door met een snelheid van 100 kilometer per uur door de bebouwde kom weg te rijden in zijn auto met gedoofde lichten.

Hij werd later thuis aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Brinkman zei dit donderdag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Met justitie trof hij een schikking van 200 euro. Hero Brinkman werkte destijds bij de politie, maar is sinds 2007 Tweede Kamerlid voor de PVV.

Het voorval was hij eigenlijk al weer vergeten, vandaar dat Brinkman er PVV-leider Geert Wilders niets over had verteld.

Niet blij

Wilders was volgens hem ''uiteraard niet blij'' dat hij er nu wel mee op de proppen kwam. Wilders zelf had donderdagavond nog niet gereageerd op deze nieuwe kwestie.

Hero Brinkman was het enige Kamerlid dat deze week niet wilde meewerken aan een RTL-enquête naar het strafrechtelijk verleden van alle Kamerleden.

Hij noemde dit een vorm van chantage. Uit die enquête bleek woensdag dat zeven politici ooit zijn veroordeeld: een SP'er, een VVD'er en vijf PVV'ers, onder wie Jhim van Bemmel.

James Sharpe

Wilders bepaalde donderdag dat Van Bemmel de komende zes weken nergens het woord over mag voeren en dat hij zijn woordvoerderschap op het vlak van rijksuitgaven kwijtraakt.

Van Bemmel bleek in 2006 veroordeeld wegens valsheid in geschrifte omdat hij enkele keren een vrachtbrief had vervalst. Hij kreeg daarvoor een boete van 500 euro.

De PVV zag afgelopen week James Sharpe opstappen die in opspraak raakte nadat zijn Hongaarse bedrijf twee keer was beboet voor misleiding van consumenten.

Ook raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen een deel van zijn taken kwijt, omdat hij had verzwegen dat hij eerder was veroordeeld wegens ontucht met een ondergeschikte.

Volg reacties op Twitter via NUlive.