DEN HAAG - Studenten die langer dan een jaar extra over hun studie doen moeten vanaf studiejaar 2011/2012 al veel meer gaan betalen.

Dat wil het kabinet, zo blijkt uit een uitgelekte beleidsnotitie van het ministerie van Onderwijs. Op 1 juli 2011 zou de wetswijziging in moeten gaan. Studenten krijgen vanaf dat moment maximaal één jaar uitloop, en gaan daarna drieduizend euro extra betalen, bovenop het standaard collegegeld.

Momenteel zouden er zo'n 80.000 studenten zijn die meer dan een jaar te lang over hun studie doen.

Studenten die komend studiejaar al te lang studeren worden volgens de notitie niet ontzien. "De verhoging van het wettelijk collegegeld betreft alle (zittende) studenten die in en na het studiejaar 2011/2012 zijn ingeschreven", valt te lezen.

180 miljoen euro

De maatregel moet in 2012 al 180 miljoen euro opleveren. Ook gaan de onderwijsinstellingen drieduizend euro per langstudeerder per jaar betalen. Dit moet 190 miljoen euro opleveren in 2012.

Verder blijkt uit de notitie dat het jaar uitlooptijd dat studenten in het wetenschappelijk onderwijs maximaal hebben, geldt voor hun bachelor- en hun masteropleiding samen. Ook bij een bestuursjaar is geen ruimte voor extra uitloop. Het ministerie verwacht dat het aantal langstudeerders uiteindelijk met een kwart zal afnemen.

'Enorm cru'

Voorzitter Guy Hendricks van studentenorganisatie ISO zegt niet verrast te zijn door de inhoud van de notitie. "In het regeerakkoord viel al te lezen wat voor keiharde plannen er liggen", aldus Hendricks.

Hij noemt het 'enorm cru' dat langstudeerders over een paar maanden al geconfronteerd kunnen worden met een verhoogd collegegeld van duizenden euro's.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk probeert het kabinet met de haastige maatregelen het imago van 'kille saneerder' hoog te houden.

Actie

Het ISO en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voeren al tijden actie tegen het hoge collegegeld voor langstudeerders. Woensdag werd een petitie aangeboden aan staatssecretaris Zijlstra waar honderdduizend studenten op hadden ingetekend.