DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën gaat er voor zorgen dat er in enkele steden in Nederland een 'geldwinkel' komt. Zo'n instelling gaat naar voorbeeld van de rechts- of wetswinkels zorgen voor gratis financieel advies, zonder bepaalde producten te adviseren.

Het moet een financiële vraagbaak worden waar vrijwilligers en studenten komen te werken, zei De Jager donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

De geldwinkels staan open voor vragen van iedereen, maar richten zich vooral op mensen met een lager inkomen.

De winkels vormen in eerste instantie een proefproject dat grotendeels door de financiële sector zelf betaald zal worden. De Jager ziet het niet als concurrentie voor commerciële financiële adviseurs, omdat de geldwinkels geen specifieke producten zullen adviseren, maar meer algemene vragen gaan beantwoorden.

'Huis-, tuin- en keukenvragen'

''Mensen die in de problemen dreigen te komen of producten aangeboden krijgen waarvan ze denken: heb ik dat nou nodig? De huis-, tuin- en keukenvragen waar veel mensen mee zitten'', omschreef De Jager de aard van de vragen waarop de geldwinkels antwoord kunnen geven.

Het advies kan ingaan op de vraag of het verstandig is om een hoge hypotheek aan te gaan, maar spreekt zich niet uit over welke hypotheek.

Groot-Brittannië

De Jager gaat voor het project samenwerken met CentiQ, een samenwerkingsverband van ruim veertig partijen in de financiële sector, de overheid, consumentenorganisaties en de wetenschap. Volgens de minister hebben de geldwinkels in Groot-Brittannië goede resultaten opgeleverd. Na enkele maanden wordt het project geëvalueerd.

De Jager gaat verder kijken naar een keurmerk voor onafhankelijke financieel adviseurs. Het liefste heeft hij dat de sector dat zelf organiseert, maar als dat niet gebeurt gaat hij kijken naar een wettelijke regeling.

Hij gaat verder de omzetbonussen bij schadeverzekeringen afschaffen. Provisies op een doorlopende verzekering of afsluitprovisies blijven wel toegestaan.

Steun van Kamer

De Tweede Kamer was in meerderheid dik tevreden over de plannen van De Jager. Zijn eerdere plan om een verbod in te stellen op provisies op complexe financiële producten als hypotheken en levensverzekeringen, kreeg ook de steun van de Kamer. Adviseurs en consumenten moeten in de toekomst gaan onderhandelen over de kosten van een advies.