DEN HAAG - Ruud Vreeman, de man die is aangewezen om te onderhandelen in het conflict tussen de postbedrijven en hun werknemers, krijgt een brede opdracht mee.

In ongeveer een maand tijd moet hij bekijken hoe de arbeidsvoorwaarden van postmedewerkers goed geregeld kunnen worden op de geliberaliseerde postmarkt.

Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (belast met postzaken) donderdag tijdens een debat over de problemen op de postmarkt. ''Het is een brede opdracht, boodschappen kunnen richting meerdere partijen gaan'', sprak Bleker over de reikwijdte van de taak van Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg.

Fatsoenlijker

De inzet van de aanstelling van Vreeman is volgens Bleker helder: ''Kijk of het op de opengestelde markt allemaal wat socialer kan wat betreft arbeidsvoorwaarden, wat fasoenlijker.''

Volgens critici is de liberalisering van de postmarkt volledig mislukt. Zij wijzen erop dat nieuwkomers zoals Sandd en Selekt Mail mensen tegen een onacceptabel lage vergoeding laten werken.

Ongelijk speelveld

Volgens hen is hierdoor een ongelijk speelveld ontstaan met TNT Post, dat zijn medewerkers een duurder vast contract biedt. TNT heeft plannen om elfduizend banen te schrappen, waarbij 3100 mensen gedwongen ontslag boven het hoofd hangt.

Maar volgens anderen is dat niet het hele verhaal. Zij vinden het logisch dat postbedrijven moeten snijden, simpelweg omdat mensen tegenwoordig vaker een e-mail sturen dan een brief. Bovendien geloven zij dat een opgestelde postmarkt uiteindelijk goed is voor de consument, omdat die dan goedkoper uit zal zijn.

Liberalisatie

Toen postmarkt werd geliberaliseerd, zorgde de regering wel voor een soort stok achter de deur om nieuwkomers op de markt te dwingen goed met hun werknemers om te gaan. Het ziet ernaar uit dat deze bepaling, waarbij bedrijven zoals Sandd en Selekt Mail meer mensen in vaste dienst moeten nemen, 1 januari ingaat.

Maar minister Henk Kamp (Sociale Zaken) ziet liever dat de bedrijven en vakbonden het voor die tijd onderling eens worden, gesteund door de inzet van Vreeman. ''Laten we hopen dat dit de komende vijf weken voor elkaar komt'', aldus de bewindsman.

Hij en Bleker beloofden de Kamer nog dit jaar te informeren over de voortgang van Vreeman. Voor de jaarwisseling zal er nog een debat zijn over de kwestie.

Staking postbodes