DEN HAAG - Premier Mark Rutte ontvangt dinsdag voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement voor een informeel kennismakingsbezoek. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat donderdag bevestigd.

Buzek zal met Rutte in elk geval willen praten over de patstelling in de onderhandelingen over een nieuwe EU-begroting.

Vooral Nederland en het Verenigd Koninkrijk verzetten zich tegen een verhoging van de begroting en meer invloed voor het Europarlement.

Over datzelfde onderwerp zal Rutte vrijdag spreken met Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het EU-parlement, waarvan ook de VVD- en D66-Europarlementariërs deel uitmaken.

Beperking

Nederland vindt dat er een beperking moet worden gesteld aan de groei van de EU-begroting en dat die voor volgend jaar met niet meer dan 2,9 procent mag stijgen. De Europese burgers en landen moeten in de crisis de broekriem aanhalen, en dus de EU ook, vindt het kabinet.

Het EP wilde in eerste instantie een verhoging van 6 procent, maar is bereid met minder genoegen te nemen als het mag meepraten over de financiering van de EU op de langere termijn. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben dat geblokkeerd.

De socialisten en liberalen in het EP hopen dat premier Rutte en zijn Britse collega David Cameron zullen bijdraaien.