DEN HAAG - PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel mag de komende zes weken nergens het woord over voeren. Ook raakt hij zijn eerste woordvoerderschap op het gebied van de rijksuitgaven kwijt.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders donderdag laten weten. Hij neemt de maatregelen, omdat Van Bemmel bij zijn sollicitatie als Kamerlid heeft verzwegen dat hij in 2006 is veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Wilders kondigde woensdag al aan dat Van Bemmel een deel van zijn portefeuille moet inleveren. Aanleiding daarvoor was het onderzoek van RTL Nieuws naar het strafrechtelijk verleden van alle Tweede Kamerleden.

Kerstreces

''Van Bemmel zal tot het einde van het kerstreces nergens het woord over voeren'', aldus Wilders. Het kerstreces duurt tot 10 januari 2011.

Van Bemmel is het tweede PVV-Kamerlid dat een deel van zijn taken kwijtraakt. Begin vorige week gebeurde dat al met Eric Lucassen, omdat hij een veroordeling voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht had verzwegen.

Zijn fractiegenoot James Sharpe raakte later in die week in opspraak toen onder meer bleek dat het Hongaarse bedrijf waarvan hij baas was twee keer was beboet voor misleiding van consumenten.

Sharpe stapte zelf op na alle publiciteit hierover en andere ''insinuaties'' aan zijn adres.

Volg reacties op Twitter via NUlive.