RIJSWIJK - De animo voor de verlate gemeenteraadsverkiezingen was woensdag op de meeste plaatsen vrij laag. In negenentwintig gemeenten, waarvan er na een gemeentelijke herindeling zeventien overblijven, was er een stembusgang.

In Eijsden-Margraten was de opkomst met 65,8 procent het hoogst. Oss was hekkensluiter met een opkomst van 43 procent.

Voor de regeringspartijen CDA en VVD pakten de verkiezingen overwegend goed uit. In de meeste gemeenten werd of bleef één van hen de grootste.

VVD

Vooral de VVD deed goede zaken. In de gemeenten Bussum, Naarden, Muiden, Stichtse Vecht, Medemblik en Mook en Middelaar kwam de partij als grootste uit de bus. In Bodegraven-Reeuwijk haalden CDA en VVD beide vijf zetels, in Weesp delen de liberalen hun positie als grootste partij met de Weesper Stadspartij.

De verkiezingen in de zeventien gemeenten waren uitgesteld, omdat per 1 januari 2011 een gemeentelijke herindeling op stapel stond. Die herindeling gaat slechts bij zeven gemeenten door.

Bij de overige tien werd de herindeling op de lange baan geschoven, omdat het demissionaire kabinet-Balkenende er geen beslissing meer over kon nemen omdat de Tweede Kamer het onderwerp controversieel had verklaard.

Friesland

In de nieuwe fusiegemeente Sudwest Fryslan, met Sneek als grootste plaats, had de Fryske Nasjonale Partij (FNP) succes. De partij wordt er met zes zetels de derde partij. Het CDA is met tien zetels de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad, gevolgd door de PvdA die er zeven behaalde.

Trots op Nederland, dat in drie gemeenten meedeed, haalde één raadszetel binnen. Voormalig VVD'er Joop van Orsouw neemt namens de partij van Rita Verdonk zitting in de nieuwe gemeenteraad van Oss, dat de gemeente Lith inlijft.

De SP verloor licht in de Brabantse stad. In de bakermat van deze partij blijven de socialisten wel de grootste, met negen van de 37 zetels.