RIJSWIJK - De stembureaus in zeventien gemeenten waar woensdag raadsverkiezingen plaatsvonden, zijn om 21.00 uur gesloten.

In tien gemeenten konden inwoners hun stem uitbrengen voor uitgestelde reguliere raadsverkiezingen; in zeven fusiegemeenten voor herindelingsverkiezingen.

In alle gevallen konden de kiezers bepalen hoe hun gemeenteraad eruit komt te zien. Vervolgens kunnen de onderhandelingen over een nieuw college beginnen.

De verkiezingen hadden plaats in Bergen (L), Gennep, Mook en Middelaar, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Bussum, Naarden, Muiden, Weesp en in de fusiegemeenten Bodegraven-Reewijk, Oss, Eijsden-Margraten, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Súdwest Fryslân en Medemblik.

Muiden

Rond 22.15 uur woensdagavond heeft de gemeente Muiden als eerste de voorlopige uitslag doorgegeven. De VVD werd de grootste partij, met vier zetels. PvdA, CDA, D66 kregen er elk drie. De opkomst was 59,2 procent.

Muiden deed in maart niet mee met de reguliere verkiezingen omdat ze samengevoegd zou worden met Bussum, Naarden en Weesp. Die herindeling werd controversieel verklaard na de val van het kabinet.

De voorlopige uitslagen van de andere gemeenten worden in de loop van woensdagavond en donderdagochtend bekend. De definitieve uitslagen volgen vrijdag.