DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders neemt Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel een deel van zijn taken af, omdat hij heeft verzwegen dat hij ooit is veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Wilders moet nog kijken welk deel van zijn portefeuille Van Bemmel moet inleveren.

Wilders stelde dat woensdagavond naar aanleiding van een uitzending van RTL Nieuws. Van Bemmel voert namens de PVV onder meer het woord over ruimtelijke ordening, consumentenzaken en de postmarkt.

Hij erkent in juli 2006 veroordeeld te zijn voor valsheid in geschrifte, waarvoor hij een boete van 500 euro heeft gekregen. Van Bemmel had enkele keren een vrachtbrief vervalst.

Niets gezegd

Volgens Wilders had Van Bemmel bij de selectie als kandidaat-Kamerlid niets gezegd over zijn veroordeling.

''Dingen moeten gewoon eerlijk worden verteld. Als mensen mij als fractievoorzitter en politiek leider niet de waarheid vertellen en geen openheid van zaken geven, dan zetten ze niet alleen mij in mijn hemd, maar natuurlijk ook de hele PVV-fractie'', zei Wilders.

Privacy

Van Bemmel stelt dat hij de veroordeling uit privacy-overwegingen niet had gemeld. ''Ik erken dat dit fout is en dit uiteraard wel had moeten doen.''

Het Kamerlid heeft RTL Nieuws ook doorgegeven dat hij in 2000 een boete van toen nog 400 gulden heeft gekregen wegens rijden onder invloed.

''Dit is geen veroordeling geweest maar ik meld dit toch maar wellicht ten overvloede. De overtreding aangaande rijden onder invloed heb ik gemeld'', schrijft Van Bemmel.

Lucassen

Begin vorige week raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen al een groot deel van zijn taken kwijt, omdat hij een veroordeling voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht had verzwegen.

Zijn fractiegenoot James Sharpe raakte later in die week in opspraak toen onder meer bleek dat het Hongaarse bedrijf waarvan hij baas was twee keer was beboet voor misleiding van consumenten.

Sharpe stapte zelf op na alle publiciteit hierover.