DEN HAAG - Zeven leden van de Tweede Kamer zijn ooit veroordeeld, blijkt uit de antwoorden van Kamerfracties en individuele Kamerleden op een brief van RTL Nieuws. Het gaat om één SP'er, één VVD'er en vijf PVV'ers.

Van de 150 parlementariërs reageerden 149 op de vragen van RTL. Alleen Hero Brinkman van de PVV deed dat niet.

In het tv-programma Pauw&Witteman noemde Brinkman de actie van RTL ''een vorm van chantage'', waaraan hij uit principe niet wil meewerken.

PVV'er Jhim van Bemmel lijkt vooralsnog het enige slachtoffer. Hij biechtte op dat hij in juli 2006 veroordeeld is voor valsheid in geschrifte, waarvoor hij een boete van 500 euro kreeg. Van Bemmel had enkele keren een vrachtbrief vervalst.

Van Bemmel

Omdat hij dit bij zijn sollicitatie als Kamerlid niet aan PVV-leider Geert Wilders had gemeld, neemt die maatregelen. Wilders neemt Van Bemmel een deel van zijn taken af, net zoals hij dat eerder deed met Eric Lucassen.

Aanleiding voor het onderzoek van RTL was de commotie rond verscheidene PVV-Kamerleden. Na Eric Lucassen raakte ook James Sharpe in opspraak. Hij was topman van een bedrijf dat in Hongarije is veroordeeld voor oplichting van consumenten met sms-diensten.

Rijden onder invloed

Nog drie PVV'ers blijken veroordeeld te zijn. Joram van Klaveren werd in 2009 veroordeeld voor het rijden onder invloed en het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek. Marcial Hernandez kreeg een boete van 350 euro voor te hard rijden.

Raymond De Roon kreeg een boete van 600 euro omdat hij niet wilde zeggen wie er te hard in zijn auto had gereden.

VVD'er Ton Elias kreeg in 1981 een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid wegens rijden onder invloed. Ook SP'er Paul Ulenbelt werd 34 jaar geleden aangehouden met een te hoog alcoholpromillage.