DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft vorig jaar bijna 4,5 miljoen euro uitgegeven aan dienstauto's met chauffeur voor hoge militairen en andere topambtenaren. Dat blijkt uit cijfers die het departement woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In totaal maakten 147 stafleden gebruik van de 37 grote en elf middelgrote dienstauto's die werden bestuurd door 83 chauffeurs.

In de Tweede Kamer ontstond kortgeleden onbegrip over het aantal dienstauto's met chauffeurs bij Defensie, omdat dat ministerie de komende jaren fors moet bezuinigen en de krijgsmacht nu al door geldgebrek een groot tekort heeft aan reserveonderdelen en munitie.

Verantwoordelijk minister Hans Hillen gaf daarop aan niet uit te sluiten dat hij in dat aantal zal snijden.

Fennek

In het overzicht staat verder dat in 2009 door de missie in Afghanistan voor 5,8 miljoen euro aan materieel verloren is gegaan.

Een gepantserd Fennek-verkenningsvoertuig was daarbij de hoogste kostenpost (1 miljoen).

Mijnenjagers

De Tweede Kamer wilde ook weten hoe het staat met de verkoop van vijf mijnenjagers aan Letland. De Baltische staat kocht de overtollige vaartuigen van de Alkmaarklasse in 2005 voor 57 miljoen euro. Vier schepen zijn inmiddels overgedragen.

Midden vorig jaar liet Letland weten het vijfde schip, de Hr.Ms. Alkmaar, niet meer te willen overnemen. Ook wil het land een van de andere vier al ontvangen mijnenjagers 'terug' verkopen, omdat Letland zijn defensiebudget heeft verlaagd door de slechte economische situatie in het land.

Nieuw gesprek

Nederland heeft Letland aangeboden een koper te zoeken voor de twee schepen. Maar dat is volgens Hillen nog niet gelukt.

Als zich voor begin januari geen koper heeft aangediend, gaat Nederland hierover opnieuw in gesprek met Letland.

''Letland zal moeten voldoen aan zijn betalingsverplichtingen zoals die zijn vastgelegd in het contract'', schrijft de minister.