DEN HAAG - De aanklager van de KNVB had een veel zwaardere straf moeten eisen tegen Ajax-aanvaller Luis Suarez na diens bijtactie in het duel met PSV.

VVD-Kamerlid Bart de Liefde denkt dat overtredingen in het betaald voetbal en amateurvoetbal verschillend worden bestraft.

Suarez beet tijdens de bewuste wedstrijd in het sleutelbeen van tegenstander Otman Bakkel.

"Ik lees regelmatig dat geweld bij amateurwedstrijden leidt tot forse schorsingen of zelfs royement, opgelegd door de clubs zelf. Ook de KNVB deelt zware straffen uit aan schuldige amateurvoetballers", aldus De Liefde. “Waarom dan niet bij Suarez?”

Voorbeeldfunctie

Volgens de VVD'er moet de KNVB de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal serieuzer nemen, anders kunnen de miljoenen euro’s voor fairplay-projecten beter aan andere zaken worden uitgegeven.

"Profsporters hebben een voorbeeldfunctie voor miljoenen mensen, zeker de profvoetballer. Als je die voorbeeldfunctie echt serieus neemt moet geweld op het veld, zoals slaan, schoppen of bijten, veel zwaarder bestraft worden. Dit geweld tolereren we op straat toch ook niet?", aldus De Liefde.

Regels

Hij vindt dat de overheid het recht heeft om zich te bemoeien met de straffen die de nationale sportbonden opleggen.

"De KNVB, het NOC*NSF en vele andere bonden krijgen miljoenen aan overheidsgeld voor fairplay-projecten. Dan mag de politiek verwachten dat ze er voor zorgen dat de professionele sporter zijn voorbeeldfunctie serieus neemt."

Minimumstraffen

De Liefde vindt dat de sportbonden samen algemene regels en minimumstraffen moeten afspreken. "Het maakt toch niet uit of iemand op het voetbal-, korfbal- of hockeyveld gebeten of geslagen wordt? De straf zou overal hetzelfde moeten zijn."

Maandag vindt er in de Tweede Kamer overleg plaats over sport. De Liefde zal hierbij minister Schippers vragen met de bonden om de tafel te gaan om te komen tot minimumstraffen en eenduidige regels.