
Europarlementariër moet zaal uit na nazikreet
Toen hij later zijn plaats weer wilde innemen, kreeg hij te opnieuw te horen dat hij moest vertrekken. Uit protest ging een groepje Europarlementariërs, onder wie de leden van de PVV, met hem mee.
Schulz had de woede van Bloom gewekt met kritiek op de in zijn ogen anti-Europese opstelling van het Verenigd Koninkrijk.
Bloom, lid van de eurosceptische United Kingdom Independence Party, riep daarop ''Ein Volk, ein Reich, ein Führer'' naar Schulz. Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek verzocht hem die woorden terug te nemen. Bloom weigerde en werd weggestuurd.
Protest Madlener
PVV-Europarlementariër Barry Madlener tekende protest aan. Volgens Madlener heeft Schulz in het verleden PVV'er Daniël van der Stoep voor fascist uitgemaakt en toen werden er geen sancties getroffen. ''Met twee maten meten'', aldus Madlener.
Bij het begin van de stemmingen enkele uren later wilde Bloom weer terugkomen in de vergaderzaal. Zijn landgenoot Edward McMillan-Scott, die inmiddels het voorzitterschap van Buzek had overgenomen, verzocht hem te vertrekken, ondanks protesten van onder anderen Madlener.
Toen Bloom geen aanstalten maakte, werd de vergadering geschorst. Uiteindelijk liep Bloom toch naar de uitgang.
Fascist
Buzek nodigde Bloom woensdagmiddag uit om te kwestie uit te praten, maar de Brit weigerde langs te komen. Hij vond dat Buzek maar naar zijn werkkamer moest komen, maar daar had de parlementsvoorzitter weer geen zin in. De twee zullen elkaar nu volgende week spreken.
Madlener toonde zich later verbaasd over de gang van zaken. Hij had tussen de twee incidenten door met Buzek gesproken en hem erop gewezen dat Schulz destijds niet is aangepakt toen hij Van der Stoep een fascist noemde.
''Ik zei dat ik dat inconsequent vond. Ik had de indruk dat Buzek het met me eens was. Maar toen zat er opeens een nieuwe voorzitter in de zaal en die wist blijkbaar van niets. Erg onhandig allemaal.''
Kampbeul
Madlener vindt overigens dat Europarlementariërs elkaar niet voor fascist moeten uitmaken. ''Dat is ongepast. Maar dat geldt dan ook voor Schulz. En die man heeft nota bene de ambitie om parlementsvoorzitter te worden.''
Voor Schulz was het niet de eerste keer dat hij een vergelijking naar zijn hoofd kreeg met het naziregime. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi noemde hem ooit geschikt voor de rol van kampbeul in een oorlogsfilm.