AMSTERDAM - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil spoorbeheerder Prorail opheffen. Het spoorverkeer werd vrijdag ernstig ontregeld door een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht en dat was de druppel.

Meer partijen steunen nu het plan van de ChristenUnie om de taken van Prorail onder te brengen bij Rijkswaterstaat, schrijft De Telegraaf woensdag.

Op die manier moet minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) meer te zeggen krijgen over het beheer van het spoor. "Prorail staat te veel op afstand van de minister en de Kamer", zegt CU-Kamerlid Arie Slob in de krant.

Miljarden

Hij stelt dat er jaarlijks miljarden naartoe stromen zonder dat duidelijk is wat daar precies mee gebeurt. Ook wijst hij op de miljoenen die zijn geïnvesteerd in spoorbeveiliging. "Maar kennelijk is de spoorbeveiliging nog steeds kwetsbaar."

De VVD steunt het plan van de ChristenUnie. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot spreekt in de krant van een vertrouwenscrisis en wijst op de chaotische taferelen door het winterse weer vorig jaar, de talrijke computerstoringen en de 'absurde salariseisen' van de directie.

Ook de SP, D66, GroenLinks en de PvdD zouden interesse hebben. PVV-Kamerlid Richard de Mos houdt een slag om de arm. Prorail terug onder de vleugels van het rijk brengen past volgens hem 'niet in ons straatje van een kleinere overheid'.

Rover

Rover vindt het een goed idee om Prorail op te heffen. “Veel mensen kijken NS aan als ze vertraging hebben”, terwijl dit in feite voor een groot deel te wijten is aan ProRail”, aldus de reizigersvereniging in een persverklaring.

Volgens Rover zou de kwaliteit van het treinverkeer erop vooruit gaan als een ander dan Prorail voor het spoorbeheer verantwoordelijk wordt.

Volg reacties op Twitter via NUlive.