DEN HAAG - Publieke en private instellingen mogen voorlopig geen nieuwe databases met persoonsgegevens aanleggen. Dat wil GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

Eerst moet minister Opstelten zorg dragen voor eisen om de veiligheid van de databases te kunnen waarborgen. Ook moet het toezicht worden verbeterd, vindt de GroenLinkser

Twee weken geleden bleken persoonlijke gegevens van mensen met een studieschuld op straat te liggen door een beveiligingslek bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige ib-groep. "Het is onaanvaardbaar dat persoonsgegevens in databases slecht beveiligd zijn", stelt Dibi.

Identiteitsfraude

Volgens hem is identiteitsfraude, mede dankzij slecht beveiligde databases, een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit.

"De kwetsbaarheid voor ongeoorloofd gebruik en het ontbrekende toezicht op gegevensverzameling zijn een risico voor identiteitsfraude. Zeker als het in verkeerde handen komt."

Het Rathenau Instituut becijferde onlangs dat iedere Nederlander in 250 tot 500 publieke en private databases voorkomt.

Overzicht

Dibi wil van de minister een compleet overzicht van alle databases die er zijn en wat voor gegevens daarin opgenomen zijn.

Ook moet, als het aan Dibi ligt, elke Nederlander inzage krijgen in zijn eigen persoonsgegevens.