DEN HAAG - De PVV wordt geen partij waar mensen lid van kunnen worden. De PVV-fractie heeft een voorstel daartoe van fractiegenoot Hero Brinkman dinsdag verworpen in een urenlange vergadering.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders laten weten. Volgens hem is uitgebreid ''inhoudelijk en respectvol'' met elkaar over het plan gediscussieerd, maar is het voorstel verworpen.

Brinkman wilde de partij democratiseren. In een interne nota, die vorige week uitlekte, stelde hij dat de PVV een ledenpartij moet worden die open en transparant is, die niet alleen wordt geleid door één man en die binding heeft met haar achterban.

One-issuepartij

Brinkman vreest dat de PVV, als er niets verandert, te veel als een one-issuepartij (anti-islam) wordt gezien. Hij maakt zich ook zorgen over de eventuele opvolging van Wilders als die ''gewild of ongewild geen fractieleider meer zou zijn''.

Volgens Brinkman zit er in de fractie geen acceptabele vervanger en zal de boel dan net als eerder bij de LPF uit elkaar vallen.

Brinkman vond het niet nodig om direct een besluit te nemen over het al dan niet oprichten van een politieke partij. Hij had voorgesteld dat een commissie uit de fractie, eventueel aangevuld met een paar externe deskundigen, binnen een half jaar met een voorstel zou komen.

'Geen breekpunt'

Brinkman legt zich neer bij het besluit van zijn fractie. ''Ik heb mijn uiterste best gedaan'', zei hij dinsdag Het Tweede Kamerlid stelde dat de kwestie voor hem geen breekpunt was.

''Ik ben een democraat in hart en nieren. De fractie heeft besloten en daar conformeer ik me aan'', zei hij. Volgens Brinkman is het nu zaak dat de PVV ''als eenheid en gesterkt'' campagne gaat voeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2011.

Volg reacties op Twitter via NUlive.