ALMERE - De gemeenteraad van Almere bespreekt donderdag een motie van de PVV waarin de plannen voor de zogeheten stadscommando's uit de doeken worden gedaan.

Dat heeft het Almeerse PVV-raadslid Colette Bertram maandag gezegd.

De stadscommando's moeten de straat op en krijgen nagenoeg dezelfde bevoegdheden als de politie. Het grote verschil is dat de commando's geen pistool mogen dragen. Stadswachten, parkeerbeambten en andere buitengewoon opsporingsambtenaren moeten worden omgeschoold tot stadscommando.

Daarnaast wil de PVV dat er in 2011 25 tot 35 man extra wordt aangenomen. Om dat te bekostigen kan er volgens Bertram worden bezuinigd op kunst en cultuur.

Veilig

De PVV wil met de stadscommando's het signaal uitdragen aan criminelen dat Almere niet meer met zich laat sollen. ''De Almeerse burger verdient het om weer een veilig Almere te krijgen”, aldus Bertram.

Het raadslid benadrukt dat de feitelijke criminaliteit in Almere veel hoger ligt dan de cijfers aantonen. De zichtbare aanwezigheid van de stadscommando's op straat moet de gevoelens van onveiligheid wegnemen.

Bertram wil bovendien paal en perk stellen aan de activiteiten van criminelen, die er volgens haar vaak van afkomen met ''een weekje cavia's kammen". Preventie is voor haar het sleutelwoord.