
Tweede Kamer wil snijden in toezichthouders
Dat stelt CDA-Kamerlid Gerda Verburg tegenover NU.nl. VVD en PVV zijn het met haar eens. Volgens Verburg kan ongeveer de helft van de toezichthoudende instanties worden geschrapt.
Volgens haar hebben ondernemers vaak vooral last van de instanties, waaronder de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit, terwijl bij de meeste branches zelfregulering verdere controles overbodig maakt.
De CDA-politica wil van het kabinet voor 1 maart 2011 een voorstel om het toezicht te bundelen en te vereenvoudigen.
Inspectievakanties
Verder wil Verburg dat op 1 januari al gestart wordt met de zogeheten ‘inspectievakanties’.
Dit houdt in dat branches die het toezicht zelf al goed geregeld hebben niet meer worden lastiggevallen door controles van toezichthouders.
“We moeten veel meer uitgaan van vertrouwen in een branche, in plaats van wantrouwen”, aldus Verburg.
PVV
De PVV wil dat minister Verhagen (Economische Zaken) onderzoek doet naar hoe het aantal toezichthouders kan worden verminderd.
PVV-Kamerlid Roland van Vliet verwijst naar de kredietcrisis, waarbij de AFM en DNB als toezichthouders grote steken zouden hebben laten vallen.
De toezichthouders die overblijven moeten volgens hem wel beschikken over een stevige gereedschapskist. Bovendien moet er een kruisbestuiving ontstaan in de samenwerking tussen toezichthouders.
VVD-Kamerlid Afke Schaart noemt als bijkomend voordelen dat samenvoeging zal leiden tot meer eenheid van beslissingen en minder kosten.
Henk en Ingrid
D66 wil eveneens dat de toezichthouders meer gaan samenwerken en daarnaast meer gebruik maken van hun wettelijke bevoegdheden om consumenten te beschermen.
“Soms schieten Youp en Neelie onze Henk en Ingrid te hulp, maar het is toch aan onze overheid om goed markttoezicht te houden”, aldus Kamerlid Kees Verhoeven.
Kort door de bocht
GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis vindt dat Verhoeven te makkelijk naar de toezichthouders wijst. Hij wil dat het ministerie de regie in handen neemt om onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden van de toezichthouders weg te nemen.
“De kabelbedrijven raakten onlangs met elkaar in conflict en was het onduidelijk of de NMa of de OPTA over de zaak ging. Daar had het ministerie in moeten grijpen.”
De Tweede Kamer begint dinsdag met de begrotingsbehandeling Economische Zaken.