AMSTERDAM - De ministers van Financiën van de lidstaten van de Europese Unie zijn bereid Ierland te steunen met miljarden euro's. 

Ze hebben dat zondagavond besloten na een telefonische conferentie, zo heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën zondag bekendgemaakt.

Ierland had eerder op de dag om steun gevraagd. De afgelopen week hield Dublin nog staande dat het voorlopig geen hulp nodig had.

Stabiliteit

De Jager noemde de steun van belang voor de stabiliteit in de eurozone. Aantasting daarvan kan gevolgen hebben voor de Nederlandse pensioenen, spaargeld en werkgelegenheid.

De Jager zei ook dat de steun voor Ierland zeker geen pretje betekent. Het zal snel en streng moeten bezuinigen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt een prominente rol bij het opstellen van een hulpprogramma. ''Dat juich ik toe.''

Vennootschapsbelasting

Volgens minister van Financiën Didier Reynders van huidig EU-voorzitter België krijgt Ierland ''minder dan 100 miljard euro'' uit het noodfonds van de eurolanden en het IMF, dat in totaal 750 miljard bevat. Over de exacte voorwaarden wordt de komende dagen onderhandeld.

Dat gebeurt door experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Frankrijk en Duitsland willen dat Ierland in ruil voor de steun de vennootschapsbelasting verhoogt. Nu betalen bedrijven 12,5 procent belasting, veruit het laagste tarief in Europa.

Ierse minister van Financiën

Volgens de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan heeft zijn land minder dan 100 miljard euro nodig.

Bronnen rond de onderhandelingen zeggen dat ook het Verenigd Koninkrijk en Zweden geld zullen overmaken naar Dublin.

Ook ministers van de G7 groep van rijke landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan en Canada willen met de Ieren praten over steun.

Zij willen daarmee voorkomen dat de chaos in de Ierse bankensector overslaat naar het mondiale financiële systeem.

De Jager wees er zondag op dat de steunverlening in de vorm van garanties plaatsvindt. ''Het kost de Nederlandse belastingbetaler niks.''

Volg reacties op Twitter via NUlive.