BRUSSEL - In het Europees Parlement gaan stemmen op om Nederland te straffen omdat het een akkoord over de EU-begroting voor 2011 heeft geblokkeerd.

Het Europarlement zou komende week een stemming moeten uitstellen waardoor Nederland geld uit Brussel misloopt. Het gaat om een bedrag van ruim 10 miljoen euro voor de re-integratie van werklozen uit de grafische sector.

Volgens Derk Jan Eppink, een Nederlander die voor een Belgische partij in het Europarlement zit, is dit idee afgelopen week geopperd in een vergadering van fractievoorzitters.

Christendemocraten

Het is volgens hem afkomstig van Joseph Daul, voorzitter van de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, waarvan ook het CDA deel uitmaakt. Een definitief besluit valt pas maandag.

Eppink zelf is fel gekant tegen de beoogde strafmaatregel. Voor de zekerheid heeft hij premier Mark Rutte per sms op de hoogte gesteld. "Dit tekent de arrogantie van sommige Europarlementariërs."

Kinderachtig

CDA-Europarlementariër Esther de Lange kent het verhaal alleen bij geruchte. "Maar als het waar is zou ik het erg kinderachtig vinden."

De EU-lidstaten kwamen deze week niet tot overeenstemming met het Europarlement over de nieuwe EU-begroting. Nederland leidde met het Verenigd Koninkrijk het verzet.