DEN HAAG - Een nieuwe penibele situatie kan ontstaan voor de PVV nu er beelden blijken te zijn van de ruzie waarbij PVV-Kamerlid Marcial Hernandez eind september betrokken zou zijn geweest.

Persofficier Wouter Bos van het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigde het bestaan van de beelden naar aanleiding van berichtgeving van het NOS Journaal vrijdagavond. Op de inhoud van de beelden wilde hij echter niet ingaan.

Het NOS Journaal stelt dat er op bewakingsbeelden is te zien dat Hernandez twee klappen uitdeelt. Eerder werd er gezegd dat het Kamerlid een kopstoot had uitgedeeld.

De man die zou zijn belaagd, deed aangifte tegen Hernandez, die nog een nacht op het politiebureau heeft doorgebracht. De PVV'er heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij een kopstoot heeft uitgedeeld. PVV-leider Geert Wilders en de fractie geloofden dat destijds.

Waarheid

Wilders heeft naar aanleiding van de uitzending Hernandez opnieuw gevraagd of hij de betrokkene heeft geslagen. ''Hij ontkent dat met klem. Ik ga er dus van uit dat hij de waarheid spreekt'', laat Wilders in een reactie vrijdagavond weten.

Wel wijst de PVV-voorman erop dat als het tegendeel bewezen zou worden ''er uiteraard een andere situatie ontstaat, maar dat is nu niet het geval.'' Wilders stelt dat hij zelf geen beelden of bewijs heeft gezien.

Verdedigen

De advocaat van Hernandez, Richard van der Weide, betreurt het dat hij van justitie nog geen beschikking over de beelden heeft gekregen. ''We kunnen ons daarom niet verdedigen. We weten niet wat er op staat.'' Het OM beslist binnen enkele weken of ze Hernandez gaan vervolgen of niet.

De kwestie is voor de PVV pikant na de reeks recente onthullingen over PVV'ers die de fout in zijn gegaan en daarover hadden gelogen tegen Wilders. James Sharpe beëindigde als eerste PVV'er zijn Kamerlidmaatschap. Hij raakte deze week in opspraak toen bleek dat zijn bedrijf in Hongarije twee keer was beboet wegens misleiding van consumenten, wat hij vervolgens tegensprak.

Lucassen

Vlak daarvoor bleek dat PVV'er Eric Lucassen niet tegen Wilders had gezegd dat hij was veroordeeld wegens ontucht met ondergeschikten in het leger en zijn buren had geïntimideerd.

Hernandez is de tweede PVV'er die tijdens zijn Kamerlidmaatschap wordt verdacht van geweld tegen een persoon. Eerder werd Hero Brinkman beticht van het slaan van een barman in Nieuwspoort. Ook hij ontkende dat.