DEN HAAG - Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen gaat bekijken of spitsstroken permanent kunnen worden opengesteld. Nu worden deze extra rijbanen alleen opengedaan als het druk is op de weg.

De minister zegt dat vrijdag tegen het AD.

''We hebben ruim 225 kilometer aan spitsstroken die delen van de dag dicht zijn. Ik wil bekijken of we die niet gewoon permanent kunnen openstellen. Dan halen we het meeste uit elke meter asfalt die we hebben aangelegd'', aldus de bewindsvrouw.

Omdat de spitsstroken niet de hele dag open zijn, gelden voor deze rijbanen minder strenge eisen en zijn minder milieuonderzoeken nodig.

Schultz van Haegen zegt rekening te willen houden met de normen voor lucht en geluid en de verkeersveiligheid. ''Maar daar waar het kan, moeten de stroken open zijn.''

Bezwaren

Of er juridische bezwaren zijn tegen het opwaarderen van de spitsstroken wordt door het ministerie van Schultz van Haegen bekeken.

''In het voorjaar is het onderzoek klaar. Dan kan ik zeggen waar en hóe we dit precies gaan doen'', aldus de minister.

Trajecten

Spitsstroken bestaan sinds 2003. Ze liggen langs vijftien drukke snelwegtrajecten. Ze ontstonden nadat rechters telkens plannen voor wegverbreding tegenhielden wegens de strenge regels voor luchtvervuiling.

Volgens Schultz van Haegen is het autoverkeer een stuk schoner geworden door de verkoop van milieuvriendelijke personenwagens.