AMSTERDAM – RTL Nieuws heeft donderdag alle fracties in de Tweede Kamer in een open brief gevraagd om strafrechtelijke veroordelingen van zittende parlementariërs zelf openbaar te maken.

In de brief (pdf) laat RTL Nieuws weten dat er op deze manier een objectief en eerlijk beeld gegeven wordt van eventuele veroordelingen die bekend zijn bij de partij, maar niet bij de kiezer.

“We hopen zo een faire bijdrage te leveren aan een volwassen debat, waarin de kiezers zicht krijgen op alle relevante feiten, en laat de kiezer vervolgens zelf maar oordelen of een veroordeling belangrijk is voor de geloofwaardigheid van een Kamerlid of juist niet”, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

PVV

De brief is verstuurd naar aanleiding van de ophef die is ontstaan rondom Kamerleden van de PVV. Eric Lucassen bleek te zijn veroordeeld voor ontucht en wordt door zijn voormalige buren beschuldigd van bedreiging. Geert Wilders besloot hem niet uit de fractie te zetten.

Donderdag stapte PVV-Kamerlid James Sharpe wel op vanwege commotie die was ontstaan rondom zijn bedrijf, dat veroordeeld is voor oplichting en vanwege een veroordeling van Sharpe nadat hij een ander met een spike in zijn gezicht had geslagen.

Geheimhouding

“De vraag is of die geheimhouding nog wel houdbaar is, nu er zo'n debat over woedt. Maar het staat iedereen vrij onze vragen niet te beantwoorden, en dat zullen we ook respecteren”, aldus Klein.

RTL vraagt de Kamer om voor volgende week woensdag te reageren, en belooft dat de informatie op een zorgvuldige, zakelijke manier op de website en in uitzendingen zal worden gepresenteerd.

Eerste reacties

De eerste volksvertegenwoordigers hebben volgens de redactie al gereageerd. Wat de inhoud van deze reacties is, is niet bekend.