DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ziet er geen heil in om in Irak een veilige zone in te richten voor de bescherming van christenen in dat land.

Hij zei dat donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had de bewindsman opgeroepen zich sterk te maken voor een speciale zone waar etnische en religieuze minderheden in Irak een veilig heenkomen kunnen zoeken.

Volgens Kamerlid Joël Voordewind van die fractie worden christenen aan hun lot overgelaten in Irak, terwijl de Koerden, sjiieten en soennieten allen over een eigen leger en politie beschikken om zich te beschermen.

Kwetsbaarheid

De Nederlandse regering heeft echter niet veel op met veilige zones ''vanwege de kwetsbaarheid die je daarmee oproept'', zei Rosenthal. Hij zal via zijn contacten zijn verontrusting aan Bagdad blijven overbrengen over het toenemend geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden. Ook de Europese Unie doet dat, aldus de minister.

Voordewind wees erop dat er in Irak sprake is van een religieuze zuivering, die vergelijkbaar is met die van de Koerden begin jaren negentig. Hij vroeg zich af welke alternatieven er zijn om de minderheden te beschermen als er geen veilige zone is.

Volgens Rosenthal is het van belang ertoe bij te dragen dat er faciliteiten in Irak worden gecreëerd om opvang te regelen. Ook gaat het erom ''dat je alles op alles zet om de Iraakse regering bij te staan bij wat nodig is om de veiligheid te vergroten''.