
PVV'er Sharpe stapt op
Sharpe kwam dinsdag in opspraak toen bleek dat hij leiding heeft gegeven aan het Hongaarse telecombedrijf Digitania, dat in 2008 een recordboete werd opgelegd wegens misleiding van klanten.
Sharpe ontkende het bericht aanvankelijk, maar later moest PVV-leider Geert Wilders erkennen dat het verhaal klopte. Ook begin dit jaar kreeg het bedrijf nog een boete.
Mishandeling
Een ex-vriendin met wie de PVV'er twintig jaar geleden een relatie had spreekt donderdag in het AD van fysieke en mentale mishandeling door Sharpe.
Sharpe zou zijn vriendin, met wie hij van zijn 21ste tot zijn 24ste samen was, meermaals hebben geslagen en in de buik hebben gestompt met zijn knie. "Dat fysieke geweld was nog tot daaraan toe, het geestelijke geweld heeft me nog jarenlang parten gespeeld", aldus de vrouw.
Spike
Woensdag meldden de GPD-kranten bovendien dat atleet Sharpe een trainingsmaatje met een spike in het gezicht zou hebben gestoken. Daarvoor is hij eind jaren 80 een half jaar geschorst, zo bevestigde de atletiekbond KNAU.
De PVV'er baalt er naar eigen zeggen van dat hij als een ''halve crimineel'' is neergezet en ''zelfs voor pornokoning uitgemaakt'' is.
Zelf laat Sharpe in de Telegraaf weten uit eigen beweging uit de Tweede Kamer te vertrekken omdat hij "verdere aantijgingen" vreest. "Vooral van [zijn] ex-vrouw", die er op uit zou zijn om hem "kapot te maken". Hij zegt echter niets misdaan te hebben.
Eigen beweging
Sharpe zegt uit eigen beweging op te stappen. ''Ik heb niets te verbergen. Dit is absoluut mijn eigen beslissing. Ik kan me niet meer focussen op mijn werk'', aldus Sharpe in de krant.
''Ik heb gisteren kennisgenomen van zijn eigen overwegingen en besluit de Kamer te verlaten en respecteer het ten volle", zo reageerde PVV-leider Geert Wilders donderdag op het vertrek van de politicus.
Meerderheid
Ino van den Besselaar zal Sharpe opvolgen, aldus Wilders. De 62-jarige Van den Besselaar woont in Zoetermeer en stond als 25e op de kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni.
Volgens de PVV is hij specialist op het gebied van sociaal beleid en werkte hij elf jaar bij het ministerie van Sociale Zaken en twintig jaar in de bouw als secretaris sociale zaken.
Door het vertrek van Sharpe behoudt de partij zijn huidige 24 zetels. Dat is van belang voor het minderheidskabinet van CDA en VVD. Dat kan rekenen op een minimale parlementaire meerderheid van 76 zetels dankzij de gedoogsteun van de PVV.
Als Sharpe de fractie had verlaten zonder zijn zetel in te leveren, was de coalitie die meerderheid mogelijk kwijtgeraakt.
Lucassen
Eerder besloot partijleider Geert Wilders om het eveneens omstreden kamerlid Eric Lucassen in de fractie te handhaven. Lucassen kwam in opspraak toen bleek dat hij als instructeur bij de Landmacht was veroordeeld wegens ontucht met twee ondergeschikten. Ook beschuldigden voormalige buurtgenoten hem van bedreiging en geweld.