DEN HAAG - De VVD legt zich erbij neer dat de btw op podiumkunsten wordt verhoogd van 6 naar 19 procent. Gedoogpartij de PVV bleek niet bereid om het kabinetsvoorstel aan te passen.

''Ik vind het heel jammer, maar dit is de werkelijkheid'', zei VVD-Tweede-Kamerlid Helma Neppérus voor het begin van de plenaire behandeling van het belastingplan in de Tweede Kamer.

De PVV weigert alternatieven over te nemen die bedoeld zijn om de btw laag te houden, maar toch eenzelfde bedrag van 90 miljoen euro voor de staatskas ophalen. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hadden bedacht dat datzelfde bedrag kon worden opgehaald door de assurantiebelasting met 0,7 procent extra te verhogen.

Maar de PVV wil daar niet aan en laat ook de VVD niet vrij om anders te stemmen. ''Er staan drie handtekeningen onder het gedoogakkoord; daarin gaan we niet bewegen'', aldus PVV-Kamerlid Roland van Vliet.

Kritiek

De PvdA en D66 hebben harde kritiek op het besluit van de VVD. Volgens D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees blijkt daaruit dat ''de PVV de baas is en klopt het dat we een marionettenkabinet van Geert Wilders hebben’’.

PvdA-Kamerlid Ed Groot stelde bij de behandeling van het belastingplan in de Tweede Kamer dat de btw-verhoging op de kunsten ''bedoeld is om de PVV te helpen aan zijn eerste trofee, een slag toebrengen aan veronderstelde linkse hobby’s.’’

Volgens hem is het een ''speerpunt in een ideologische strijd, de voorbode van een anticultuurpolitiek. En bedoeld om een sector in het hart te treffen. Daar zou de VVD en ook het tot nu toe oorverdovend stille CDA niet aan mee mogen werken.’’