AMSTERDAM - De geloofwaardigheid van PVV-leider Geert Wilders is aangetast door zijn besluit om het in opspraak geraakte kamerlid Eric Lucassen in de fractie te houden. Dat vindt maar liefst 92 procent van bijna 43.000 deelnemers aan een peiling op NU.nl.

Wilders besloot maandag om Lucassen een tweede kans te geven als fractielid van de PVV. De parlementariër zijn wel zijn woordvoerderschappen op de gebieden Wijken en Defensie afgenomen.

Lucassen kwam eerder deze maand in opspraak nadat voormalige buurtgenoten hadden geklaagd over bedreiging en intimidatie door de ex-militair. Tegen Lucassen werd meermalen aangifte gedaan, nadat hij onder meer het gehoorapparaat van een bejaarde man zou hebben vernield, en had gedreigd door iemands brievenbus 'te pissen'.

Ontucht

Korte tijd later onthulde RTL Nieuws bovendien dat hij in 2002 als sergeant en instructeur bij de Koninklijke Landmacht is veroordeeld wegens ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten in opleiding.

Meerderheid

Wilders raakte door de affaire in een lastig parket. Als hij Lucassen uit de PVV-fractie zou verwijderen, maar het kamerlid zijn zetel zou weigeren af te staan, zou het kabinet zijn minimale gedoogmeerderheid van 76 zetels verliezen.

Anderzijds is de affaire slecht voor het imago van de PVV, waarvan verschillende andere kamerleden al eerder in verband werden gebracht met bedreiging of geweld. Zo ging Hero Brinkman eerder een barman in de Haagse sociëteit Nieuwspoort te lijf.

Ook bracht zijn fractiegenoot Marcial Hernandez in september een nacht door in een politiecel nadat hij in een café een kopstoot zou hebben uitgedeeld.

Geloofwaardigheid

Een zeer ruime meerderheid van de lezers van NU.nl die deelnamen aan een peiling op de nieuwssite blijkt te vinden dat Wilders' beslissing om Lucassen te handhaven de geloofwaardigheid van de PVV-leider heeft aangetast. Binnen 24 uur reageerden bijna 43.000 mensen op die stelling. Maar liefst 92 procent vindt dat Wilders een kras heeft opgelopen.