DEN HAAG - Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd met een visie op de woningmarkt te komen waarin uitgegaan wordt van een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Van de 75 senatoren stemden er 38 voor de motie van de ChristenUnie, 37 waren er tegen. Vorige week tijdens het debat over het financiële beleid van het kabinet had staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) de motie nog ontraden.

Regeringspartijen VVD en CDA stemden dinsdag tegen. Zij missen in de senaat echter de PVV om tot een meerderheid te kunnen komen. De PVV is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en de fractie Yildirim onderschreven de motie vorige week al. Dinsdag gaf de ene zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie de doorslag.

Senator Henk ten Hoeve zei afgelopen weekeinde al dat hij altijd voorstander is geweest van beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Rutte

Premier Mark Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat zijn kabinet geen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek wil. ''Over de hypotheekrenteaftrek zullen we duidelijk zijn. Het is juist in het belang van de huizenmarkt dat we daar niet aankomen'', zei Rutte.

Hij wees erop dat het kabinet wel met een visie wil komen maar dat die geen aanpassingen aan de renteaftrek zal bevatten.