AMSTERDAM - Eric Lucassen blijft Tweede Kamerlid voor de PVV. Wel heeft fractieleider Geert Wilders de politicus met onmiddellijke ingang zijn woordvoerderschappen op het gebied van Wijken en Defensie ontnomen.

Dit heeft de PVV maandag bekend gemaakt.

Wilders heeft aangegeven zich 'oneerlijk bejegend' te voelen door zijn partijgenoot, omdat hij in de selectieprocedure voor het Kamerlidschap heeft verzwegen een crimineel verleden te hebben.

In een toelichting wilde Wilders niet aangeven of hij Lucassen uit de fractie wilde zetten. "Ik ga niets zeggen over wat er de afgelopen dagen en nachten heeft voorgevallen." Lucassen blijft PVV-woordvoerder op het gebied van Wonen.

Misdrijf

Lucassen geeft aan niet veroordeeld te zijn geweest wegens bedreiging. Hij geeft toe wegens twee overtredingen een boete te hebben gehad en in 2002 veroordeeld te zijn voor een misdrijf. Voor dit laatste, ontucht, stelt hij dat er geen sprake is geweest van seksueel misbruik.

Wel geeft hij een ongepaste relatie toe, waarbij sprake was van een gezagsverhouding.

Excuses

Volgens de politicus heeft hij in deze zaak "een grote fout gemaakt." Hij "schaamt zich hiervoor en biedt de PVV zijn excuses aan, alsmede aan betrokkenen in de betreffende zaken".

De positie van Lucassen staat sinds vorige week ter discussie. Eerst meldden voormalige buren van hem in Haarlem aangiften te hebben gedaan wegens bedreigingen en intimidatie. Dat gebeurde tussen 2006 en 2009.

Een dag later bleek dat Lucassen in 2002 als militair is veroordeeld voor het plegen van ontucht met twee ondergeschikten.

Imago

Volgens Wilders is de zaak-Lucassen slecht voor het imago van de PVV. "Dat verwijt ik hem ook. Door een groot deel van zijn woordvoerderschappen af te nemen laat ik zien dat we dit niet zomaar accepteren."

Hij stelt dat Lucassen zal moeten werken aan vertrouwen richting hem, de fractie en de kiezers. “Dat vertrouwen heeft een behoorlijk dikke knauw gekregen.” Ook wil Wilders lessen trekken uit wat er is gebeurd om dit voor een volgende keer te voorkomen.

Hij omschrijft het achterhouden van feiten door Lucassen als 'schandelijk', maar geeft hem wel de kans het vertrouwen te herstellen.

Huiswerk beter doen

De PVV-leider gaf toe dat hij meer had moeten weten over de achtergrond van Lucassen. ''Ik had mijn huiswerk beter moeten doen, beter de achtergronden van de kandidaten na moeten gaan. Ik ben hier zelf verantwoordelijk voor.''

Desgevraagd zei Wilders te verwachten dat Henk en Ingrid, ofwel de denkbeeldige ''doorsnee-Nederlanders'' voor wie hij met de PVV zegt op te komen, niet blij zijn met de dingen die Lucassen heeft gedaan. ''Die zien liever niet wat hij gedaan heeft. Het vertrouwen heeft daarom een enorme deuk gekregen.''

Rutte

Premier Mark Rutte zegt in een reactie de affaire ''een interne zaak van de PVV" te vinden. Hij herhaalde dat standpunt maandag desgevraagd, nadat hij zich vrijdag ook al in dergelijke bewoordingen had uitgelaten.

Rutte zei vrijdag dat hij er ''alle vertrouwen in'' had dat PVV-leider Geert Wilders de kwestie rond het PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen zou oplossen. Rutte wees er toen ook op dat zich binnen elke politieke partij weleens moeilijke kwesties voordoen. ''En dan helpt het niet als voorlieden van andere partijen commentaar leveren.''

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive