DEN HAAG - De PvdA wil dat Defensie stopt met de invoering van een nieuw administratief systeem (Speer), omdat het ''een bodemloze put'' is. De afgelopen acht jaar is al een half miljard euro in het project gestopt maar er zouden nog honderden miljoenen nodig zijn.

''Defensie is de controle kwijt en doet er beter aan alsnog ermee te stoppen'', zo laat PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink weten.

Speer is al jarenlang een doorn in het oog van de hele Tweede Kamer. Het informatiesysteem is bedoeld om de administratie op veel terreinen op orde te krijgen. Maar doordat de automatisering zo complex is, duurt invoering lang.

Te lang en het kost daarom ook te veel, meent de PvdA. Het zou gaan om circa 240 miljoen euro tot medio 2012. De PvdA'er wijst erop dat Defensie aan de andere kant honderden miljoenen euro's moet bezuinigen vanwege de crisis en andere tegenvallers voor het budget.

Deskundigen

Eijsink stelt dat Defensie al vele jaren talloze deskundigen inhuurt om de boel op de rails te krijgen en dat ook de komende jaren nog zal doen. Het departement heeft daarvoor onlangs nog raamcontracten afgesloten met adviesbureaus, projectmanagers, ICT'ers en anderen die verstand hebben van informatiesystemen.

Volgens de PvdA'er wordt met het inhuren van externe experts grof verdiend, waarbij ook veel geld blijft hangen bij tussenpersonen.

Uitgaven

Vrijdag maakte minister Hans Hillen (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat hij verwacht dat de uitgaven voor externe inhuur over 2010 uitkomen op 215 miljoen euro.

Dat is ongeveer 6 procent van de totale personeelsuitgaven. Hillen wijst erop dat dit onder de vastgestelde norm van 13 procent voor de rijksoverheid is.

In 2011 denkt Hillen uit te komen op eenzelfde percentage. Dat is dan nog steeds onder de norm van 10 procent, die voor dat jaar is afgesproken.

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de begroting van Defensie.