DEN HAAG - De kiezer vindt in overgrote meerderheid dat PVV-leider Geert Wilders zijn in opspraak geraakte partijgenoot Eric Lucassen uit de Tweede Kamer-fractie moet zetten als hij niet uit zichzelf uit de Kamer stapt.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 83 procent van de Nederlanders die mening is toegedaan. Van de PVV-kiezers vindt 78 procent dat Wilders hem uit de fractie moet zetten, 14 procent vindt van niet.

De kwestie rond Lucassen heeft de PVV of Wilders in de peiling nog niet geschaad. De PVV-kiezer is met 90 procent nog steeds de loyaalste van allemaal en het vertrouwen in Wilders is 8,5. De PVV is in de peiling de tweede partij met 31 zetels. De VVD is de grootste met 34.

In de peiling is niet veel veranderd in de getalsmatige verhoudingen tussen de partijen. De SP won twee zetels ten opzichte van vorige week, het CDA en D66 verliezen allebei een zetel.

De SP is daardoor bij De Hond met achttien zetels de derde partij van het land, een zetel groter dan de PvdA. Het CDA komt op vijftien, D66 op dertien.

Gerd Leers

Het geruzie tussen Wilders en CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) over de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs heeft goed uitgepakt voor Wilders.

55 procent van de ondervraagden vindt dat Leers bij de EU-vergadering in Brussel tegen de afschaffing van de visumplicht had moeten stemmen en steunt daarmee de lijn van Wilders. 36 procent is het met Leers eens.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.