ARNHEM - Een loonsverhoging van 2 procent zoals die door de ambtenarenvakbond Abvakabo FNV is gevraagd, is een ''onredelijke eis'' waar het kabinet niet aan moet toegeven. Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok zaterdag op het VVD-partijcongres in Arnhem.

Blok riep het kabinet op de rug recht te houden in de onderhandelingen met de vakbeweging over een nieuwe cao. ''Er is geen ruimte voor een loonsverhoging bij de overheid'', zei Blok in Arnhem.

In veel andere sectoren krijgen werknemers er niets bij, terwijl de ambtenarensalarissen de laatste tijd nog wel gestegen zijn, voerde Blok aan.

De VVD-fractievoorzitter zei de vakbeweging niet meer terug te kennen die begin jaren tachtig, toen er ook fors bezuinigd moest, worden, bereid was ''over de eigen schaduw heen te springen''.

Dynamiek

De bonden beloofden toen af te zien van hoge looneisen om de werkgelegenheid aan te kunnen jagen.

Rutte zei vorige week dat de looneis past in de dynamiek van onderhandelingen. Erg veel ruimte voor een loonsverhoging zag hij niet, maar hij wilde aan de vooravond van de onderhandelingen geen ''nucleaire uitspraken'' doen.

Zaterdag onderschreef hij de redenering van Blok dat het lastig wordt te investeren in meer agenten, leraren en verplegers als de overheid meer geld aan de lonen van ambtenaren kwijt is.

Kritiek

Blok blikte ook terug op de kritiek dat hij in het debat over de regeringsverklaring de oppositie te weinig tegemoet was gekomen, terwijl steun uit die hoek nodig kan zijn voor het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Blok stelde dat de oppositiepartijen geen 'aai over de bol' hoeven te verwachten zolang ze zelf aan hun standpunten blijven vasthouden.

Herstel

In de toespraak waarmee Rutte het congres beëindigde, stak hij daarentegen nogmaals de hand uit naar partijen buiten de regering.

''Help mee aan het herstel van Nederland'', zo riep hij heel het land en ook de oppositie in de Tweede Kamer op. ''Goede ideeën zullen we niet weghonen, maar omarmen. Dan gaat het niet om de kleur, maar om de kwaliteit van de voorstellen.''