DEN HAAG - Voormalig CDA-minister Camiel Eurlings is dit voorjaar nooit gevraagd of hij lijsttrekker wilde worden voor het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Hij zegt dat in het boek De val van Balkenende van NOS-Radio 1-verslaggever Wilco Boom waarin de val van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is gereconstrueerd.

Eurlings meldt in het boek dat hij zijn besluit om de politiek te verlaten pas heeft genomen in de week na de val van het kabinet. Op donderdag 4 maart heeft hij zijn besluit en beweegredenenen aan CDA-leider Jan Peter Balkenende toegelicht, die volgens Eurlings verrast reageerde.

Balkenende

Anderhalve week eerder, op de ochtend na de val van het kabinet, schoof het CDA-partijbestuur Balkenende opnieuw naar voren als lijsttrekker. Tijdens de bestuursvergadering deelde toenmalig partijvoorzitter Peter van Heeswijk destijds mee dat Eurlings niet wilde.

Opvolger

Die informatie had hij naar eigen zeggen van Balkenende. In het partijbestuur werd Eurlings als de toekomstige opvolger van Balkenende gezien.

Nadat Eurlings zijn besluit om te stoppen aan Balkenende had gemeld, bood die hem het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer aan. Maar dat wilde Eurlings niet.

Notulen

Voor Balkenende was het geen uitgemaakte zaak dat hij weer lijsttrekker werd. In het boek worden de notulen geciteerd van een vergadering van het partijbestuur waar de lijsttrekkerschap werd besproken.

Balkenende zei daar dat hij zou terugtreden als men vond dat dat in het belang van de partij zou zijn. ''Ik moet de steun hebben, anders kan ik het niet.''

Omdat er officieel geen tegenkandidaten zijn, wordt Balkenende toch weer lijsttrekker. Op 9 juni lijdt hij met het CDA een historische verkiezingsnederlaag.

Het boek van Boom komt volgende week uit.