DEN HAAG - Premier Mark Rutte benadrukt vertrouwen te hebben in de leiderschapskwaliteiten van PVV-leider Geert Wilders.

Dat zei hij in de persconferentie na afloop van de Ministerraad.

Hij wilde verder niet ingaan op de rel rond PVV-Kamerlid Eric Lucassen. "Dit soort zaken moeten ordentelijk binnen de partij zelf worden aangepakt. In dat opzicht heb ik alle vertrouwen in de heer Wilders."

Volgens Rutte komen in alle partijen soms moeilijke zaken voor. "Ik heb dat zelf ook meegemaakt en vond het altijd prettig als leiders van andere partijen daar geen uitlatingen over doen."

Leers

De premier liet verder weten zich niet druk te maken over een aantal relletjes rondom de gedoogpartner PVV, waaronder de botsing tussen Wilders en minister van Asiel en Immigratie Gerd Leers.

Wilders verweet de minister gebrek aan ruggegraat toen hij het in de EU niet voor elkaar kreeg het opheffen van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen tegen te houden.

Het incident met Leers doet hij af als een misverstand. "Wilders was niet goed geïnformeerd. Bovendien slaagde Leers er niet in hem aan de telefoon te krijgen."

Rutte prees Leers voor wat hij in de EU voor elkaar had gekregen. "Anders hadden we niet kunnen bedingen dat er een stop kan komen indien de instroom te groot wordt." Leers heeft volgens de premier  eerder aan gezag gewonnen dan ingeboet.

Botsingen

Volgens de premier moeten we er ons op voorbereiden dat dergelijke botsingen vaker kunnen voorkomen.

"We hebben afspraken gemaakt met de PVV in het gedoogakkoord, maar over het regeerakkoord is nog een hoop gedoe te verwachten. Ik vind dat niet erg, dat is onderdeel van de constructie."

Rutte zag geen noodzaak zelf in te grijpen in de botsing tussen Wilders en Leers. "Daar moeten we ontspannen mee omgaan. Ik wil niet steeds persoonlijk dergelijke misverstanden oplossen. Ik ben geen schoolmeester. We moeten tegen een stootje kunnen."