
Kabinet zet eerste stap missie Afghanistan
De Eerste en Tweede Kamer ontvangen een kennisgevingsbrief waarin het kabinet aangeeft de mogelijkheid en de wenselijkheid voor een missie te onderzoeken.
Hoe de missie eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Wel zei premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat een mogelijke missie in het licht van een voorstel van GroenLinks en D66 zal zijn.
Deze twee partijen stuurden aan op een civiele politiemissie om Afghaanse agenten te trainen. De motie kreeg een meerderheid achter zich. PVV en de PvdA stemden tegen.
Verkenners
Op korte termijn gaan verkenners op verschillende plekken in Afghanistan kijken welke varianten mogelijk zijn. In dat team zitten militairen, agenten en ambtenaren. Rutte wilde niet zeggen waar het team precies naar toe gaat en of de trainers worden ingezet namens de Europese Unie of de NAVO.
Het verkenningsteam gaat in elk geval niet naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen de afgelopen vier jaar actief waren. De verkenning concentreert zich op Kabul en drie provincies, stellen bronnen rond het kabinet vrijdag.
Radiostilte
Vanaf deze fase past volgens Rutte een radiostilte, zoals enkele jaren geleden is afgesproken met de Tweede Kamer. Totdat het kabinet met een besluit komt, bemoeit het parlement zich niet meer met het voorwerk.
Wel worden achter de schermen gesprekken gevoerd over de vraag wat fracties wel of niet zien zitten, zo erkende Rutte vorige week al. Het minderheidskabinet heeft steun van de oppositie nodig, omdat gedoogpartner PVV tegen een nieuwe missie is.
Positieve grondhouding
Zelf heeft Rutte ''een positieve grondhouding'' voor een andere missie. Achter de schermen is de insteek van de VVD/CDA-coalitie tot nu toe om ongeveer vijftig trainers te sturen met enkele honderden militairen ter beveiliging en vier F-16's.
Een nieuwe bijdrage is volgens de premier goed in aansluiting op de onlangs afgesloten missie in Uruzgan maar ook omdat stabiliteit in Afhganistan ook in het belang van Nederland is.
Op de NAVO-top volgende week in Lissabon zal Rutte zeggen dat Nederland het belangrijk vindt om een bijdrage te blijven leveren maar dat hij nog geen inschatting kan geven over de uitkomsten.