DEN HAAG - De VVD-fractie probeert nog een alternatief te vinden voor de geplande verhoging van de btw op podiumkunsten.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus is het met de oppositiefracties eens dat de kunstsector door de verhoging van de btw op kaartjes van 6 naar 19 procent dubbel wordt getroffen, naast de bezuinigingen die daar sowieso al vallen.

Neppérus voelt wel voor het voorstel van de oppositie om de assurantiebelasting met 0,7 procent extra te verhogen. "Een heel praktische oplossing; kost omgerekend gemiddeld 8 euro per gezin." Daarmee zou, net zoals met de btw-verhoging op kaartjes voor theater, toneel, ballet en op antieke kunstvoorwerpen, 90 miljoen euro worden opgehaald.

Maar de PVV is tegen een verhoging van de assurantiebelasting en dat maakt het voor Neppérus vrijwel onmogelijk. "We zitten met drie partijen in deze coalitie. Als één het niet wil, dan is dat zo. De PVV heeft het recht nee te zeggen."

Niet enthousiast

Ze tekent daarbij aan dat ook werkgeversorganisaties niet enthousiast zijn over de verhoging van de assurantiebelasting. Blijft er weinig over voor de kunstsector om op te hopen. "Wellicht kunnen we de invoeringsdatum iets uitstellen. Daar zit ik op te broeden", aldus Neppérus.

De Tweede Kamer debatteert volgende week dinsdag en woensdag nog over het belastingplan, waar de maatregelen voor de btw-verhoging in zijn opgenomen. Op donderdag wordt er gestemd over het plan en over de wijzigingsvoorstellen