DEN HAAG - Tweede Kamerlid Eric Lucassen van de PVV is donderdag opnieuw in opspraak geraakt. In 2002 is Lucassen veroordeeld wegens ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten.

RTL Nieuws meldde dat hij in 2002 als sergeant en instructeur bij de Koninklijke Landmacht is veroordeeld wegens ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten in opleiding.

Eerder deze week kwam naar buiten dat vroegere buren van Lucassen uit Haarlem tussen 2006 en 2009 herhaaldelijk aangifte tegen hem zouden hebben gedaan bij de politie wegens bedreigingen en intimidatie.

PVV-leider Geert Wilders zei in een reactie hierop dat hij de beschuldigingen aan het adres van zijn fractiegenoot tot de bodem gaat uitzoeken.

Hoger beroep

Wilders heeft nog niet gereageerd op RTL Nieuws, die de uitspraak in hoger beroep van de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem op de website heeft gezet. De PVV'er was in hoger beroep gegaan en werd veroordeeld tot een week militaire detentie.

De veroordeling van Lucassen wordt in verband gebracht met een grotere ontuchtzaak op het Schoolbataljon van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. In totaal werden in deze zaak tien militairen veroordeeld voor het plegen van ontucht met jongere vrouwelijke soldates, die aan hun gezag waren onderworpen.

Politiek

Een veroordeling hoeft geen belemmering te zijn voor een Kamerlidmaatschap.

D66-Kamerlid Gerard Schouw zei donderdagavond benieuwd te zijn of Wilders ''nu consequent is'' en ingrijpt. ''Het aanzien van het parlement en de politiek is geschaad door deze zaak'', aldus Schouw.