DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil hoe dan ook een hoorzitting over een mogelijke nieuwe missie naar Afghanistan.

Maar dan moet wel eerst duidelijk zijn wat het kabinet precies wil, zo bleek donderdag tijdens een interne vergadering van de Kamer.

D66 wil zo snel mogelijk een bijeenkomst met deskundigen alvast inplannen, omdat het kabinet vrijdag al in een zogeheten notificatiebrief zal aangeven de mogelijkheid en de wenselijkheid van een missie te onderzoeken.

Oppositie

Achter de schermen probeert het VVD-CDA-kabinet steun bij de oppositie te krijgen voor een trainingsmissie. De coalitie stuurt aan op tientallen trainers voor de Afghaanse politie, drie- tot vijfhonderd militairen die deze trainers moeten beschermen en vier F-16-gevechtsvliegtuigen.

Een politiemissie haalde in het voorjaar een meerderheid in de oude Kamer, maar vooral de beoogde militaire kant ligt moeilijk. In ieder geval zijn de PVV en de SP, totaal 39 zetels, tegen een nieuwe missie. Het is gebruikelijk dat een regering bij uitzending van militairen streeft naar een zo breed mogelijk draagvlak in de Kamer, dus meer dan een gewone meerderheid.

Nieuwe missie

De PvdA is en blijft tegen een militair karakter van een nieuwe missie en wacht een voorstel van het kabinet af, zei Frans Timmermans donderdag. Hij voert namens de partij vanaf nu het woord over buitenlands beleid.

Timmermans is niet onder de indruk van schadelijke gevolgen die Nederland zou oplopen in het buitenland als er geen nieuwe missie komt. Bij de uitzending van militairen op gevaarlijke missies is alleen van belang of het verantwoord is om hen te laten gaan, zei Timmermans.