AMSTERDAM - Het woensdag in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen heeft mogelijk meer op zijn kerfstok. Hij zou een medewerker van een coffeeshop in Haarlem naar de keel zijn gevlogen, en in 1996 de auto van zijn toenmalige zwager hebben vernield.

Lucassen kwam woensdag in het nieuws via Crimesite.nl en het tv-programma Uitgesproken WNL. Die zijn in het bezit van een aantal aangiftes die buurtgenoten tegen Lucassen zouden hebben gedaan wegens bedreiging en intimidatie.

De voormalige beroepsmilitair zou tussen 2006 en 2009 in zijn toenmalige woonplaats Haarlem medebewoners hebben bedreigd en uitgescholden. Hij zou onder andere hebben gedreigd een echtpaar te overgieten met zoutzuur en in iemands brievenbus te zullen urineren.

Gehoorapparaat

Ook zou hij het gehoorapparaat van een 72-jarige buurman hebben vernield. Het tegenwoordige Kamerlid is in verband daarmee volgens Crimesite een aantal malen door de politie in de boeien geslagen.

Volgens HP/De Tijd zou Lucassen in diezelfde periode vaste klant geweest in een Haarlemse coffeeshop, waar hij volgens een woordvoerder altijd wiet kocht. Bij een ruzie zou Lucassen een medewerker van de zaak zijn aangevlogen, waarna hij de coffeeshop is uitgezet en niet langer welkom was.

Total loss

Volgens Crimesite was een conflict in de privé-sfeer aanleiding voor de vechtpartij. De site publiceerde donderdag bovendien een interview met de voormalige zwager van het PVV-kamerlid. Die zegt in 1996 aangifte tegen Lucassen te hebben gedaan, nadat die de auto van de man total loss had geslagen.

Uitzoeken

PVV-leider Geert Wilders kondigde woensdag al aan de beschuldigingen aan het adres van Lucassen tot op de bodem te willen uitzoeken. Een woordvoerster van de partij zegt tegenover NU.nl niet op de berichten te willen reageren voordat dat onderzoek is afgerond.

Lucassen is niet het eerste PVV-kamerlid dat in verband wordt gebracht met geweld of intimidatie. Eerder kwam Hero Brinkman in opspraak nadat hij een barman van sociëteit Nieuwspoort had geslagen, en werd zijn partijgenoot Marcial Hernandez aangehouden omdat hij een kopstoot zou hebben uitgedeeld in een café in Den Haag. PVV'er Dion Graus zou in 2002 zijn toenmalige hoogzwangere echtgenoot hebben mishandeld.