DEN HAAG - De PvdA wil de hoge beloningen bij bestuurders en toezichthouders in de zorg aanpakken. Geld voor de zorg moet ook echt naar de zorg en niet naar onevenredig hoge beloningen, aldus de Tweede Kamerleden Agnes Wolbert en Eelke van der Veen.

De twee kwamen donderdag met hun voorstel tijdens het afrondende deel van het drie dagen durende debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Het is de PvdA, net als bijvoorbeeld de SP, een doorn in het oog dat de beloningscode voor bestuurders in de gezondheidszorg "massaal wordt overschreden".

Door ook zorgbestuurders onder de nog op te stellen overkoepelende wet te laten vallen die bepaalt dat beloningen in de publieke sector niet hoger kunnen uitvallen dan het inkomen van de premier, zou dit niet meer voorkomen.

Niet rechtvaardig

"Iedereen moet bijdragen aan de noodzakelijke ombuigingen in de gezondheidszorg. Het is niet rechtvaardig dat bestuurders en toezichthouders onevenredig hoge beloningen ontvangen terwijl dit geld aan de zorg moet worden besteed", aldus de PvdA.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wijst erop dat de sector sinds september 2009 een beloningscode heeft. Ze vindt het dan ook veel te vroeg om nu al over te stappen op een wettelijke regeling.

Kans

"Alles op z'n tijd", aldus de bewindsvrouw die vindt dat de sector de kans moet krijgen om zelf naleving van de code af te dwingen. Daar hoort ook bij dat wordt opgetreden als afspraken niet worden nagekomen.

De SP ziet liever wel dat de overheid zich er snel mee bemoeit. "Het contrast is zo schril. U heeft niet genoeg geld om patiëntenorganisaties overeind te houden en we weten dat de beloningscode er is, maar met voeten wordt getreden", aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.