AMSTERDAM - De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de hoofdstad gewoon doorgaat met het ontruimen van kraakpanden op basis van het kraakverbod. Dat maakte de partij, die in het college van burgemeester en wethouders zit, donderdag bekend.

Het gerechtshof in Den Haag verbood maandag de ontruiming van een aantal kraakpanden in verschillende steden op basis van de nieuwe antikraakwet. Volgens het hof is die in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Krakers voor wie ontruiming dreigt, hebben namelijk geen mogelijkheid daarover van tevoren het oordeel van de rechter te vragen.

Strafrecht

Politie, justitie en de gemeente Amsterdam besloten vervolgens voorlopig geen panden te ontruimen of basis van het nieuwe kraakverbod, dus op basis van het strafrecht.

De VVD wil nu dat de hoofdstad toch doorgaat met ontruimen en zo ''een proefproces'' uitlokt. De liberalen hopen dat de uitkomst daarvan anders is dan de uitspraak van het hof in Den Haag.

Proefproces

Gemeenteraadslid Frank van Dalen: ''De wet is helder. Kraken is niet toegestaan. Wij willen dat Amsterdam doorgaat met ontruimen en zodoende vermoedelijk een proefproces uitlokt.''

De partij wil verder dat de gemeente nog een andere tactiek toepast om krakers aan te pakken. Zij moet mensen die een pand kraken oppakken omdat ze in overtreding zijn en ervoor zorgen dat ze een straatverbod krijgen. De eigenaar van het pand kan dan ondertussen via het civiel recht om ontruiming vragen.

Voorstel

De VVD zit in het college van burgemeester en wethouders met de PvdA en GroenLinks. Die laatste partij liet eerder deze week nog weten juist blij te zijn met de uitspraak van het hof. Gemeenteraadslid Tamira Combrink zei dat ''het recht heeft gezegevierd’’.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ziet niets in het voorstel van de VVD, bevestigde zijn woordvoerder donderdagavond naar aanleiding van een bericht op de lokale tv-zender AT5. Hij wil voorlopig niet ontruimen op basis van het kraakverbod. De burgemeester gaf eerder aan de wet uit te willen voeren, maar zegt nu dat als die niet deugt, hij voorlopig niet zal ontruimen.