DEN HAAG - Nederland stuurt binnenkort een verkenningsteam van militairen en diplomaten naar Afghanistan. De groep zal enkele regio's in het land bezoeken om te kijken naar mogelijkheden voor een eventuele trainingsmissie.

Ingewijden hebben een bericht daarover in de Volkskrant donderdag bevestigd. Het kabinet zal de Tweede Kamer naar verwachting vrijdag melden dat het de mogelijkheid en wenselijkheid onderzoekt van een missie die zich richt op de training van de Afghaanse politie.

Als de Kamer deze kennisgevingsbrief heeft ontvangen, kan het verkenningsteam vertrekken.

Premier Mark Rutte gaf vorige week al aan dat het kabinet achter de schermen steun probeert te verwerven in de Tweede Kamer voor een trainingsmissie naar Afghanistan. Omdat VVD en CDA maar 52 zetels hebben en gedoogpartner PVV tegen zo'n nieuwe missie is, zijn daarover gesprekken gaande met oppositiepartijen.

De discussie spitst zich nu vooral toe op het mogelijk militaire karakter van een politiemissie. Het kabinet wil enkele tientallen trainers sturen en drie- tot vijfhonderd militairen en vier F-16 gevechtsvliegtuigen om de boel te beschermen.

Geen Spoeddebat

PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman drong donderdag direct aan op een spoeddebat met minister Hans Hillen van Defensie over de aankondiging een verkenningsteam naar Afghanistan te sturen. Als in zo'n debat zou blijken dat er onvoldoende steun in de Kamer is voor een trainingsmissie, dan hoeft dat team ook helemaal niet op pad, aldus Brinkman.

Dankzij de SP had hij op zich voldoende steun voor een spoeddebat. Maar uiteindelijk is besloten af te wachten waarmee het kabinet vrijdag komt. Dinsdag zal de Kamer opnieuw bepalen of er alsnog een spoeddebat over de kwestie volgt. Brinkman riep Defensie op ondertussen geen voorbereidingen te treffen voor de reis van het verkenningsteam.