DEN HAAG - Een beoogde inperking van het aantal koopzondagen is nog niet helemaal zeker. Omdat de VVD in de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel zal stemmen, lijken de stemverhoudingen in de Senaat op scherp te worden gezet.

Een woordvoerder van de VVD bevestigde woensdag dat de partij in de Senaat tegen het voorstel gaat stemmen.

Er zou sprake zijn van ''juridische onvolkomenheden'' in het wetsvoorstel, zei hij.

De veertien VVD-Senaatszetels wegen zwaar bij dit onderwerp. Niko Koffeman, senator voor de Partij voor de Dieren, denkt dat het er bij stemmingen om gaat spannen.

''De voorstanders zullen op papier nog wel een kleine meerderheid hebben. Maar in het geval van een hoofdelijke stemming kan afwezigheid van leden door bijvoorbeeld ziekte de doorslag gaan geven.''

Handreiking

Met de wet wil het huidige kabinet van VVD en CDA dat er voortaan scherper wordt gekeken of een gebied wel een toeristisch gebied is. In toeristische gebieden mogen winkels nu vaker dan twaalf zondagen per jaar open.

De plannen met de koopzondag werden gesmeed in het vorige kabinet. De aanscherping werd toen gezien als een handreiking van de PvdA en het CDA aan de ChristenUnie.

Vorige week zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dat het voorstel ook ''past binnen hetgeen in het regeerakkoord is afgesproken''.

Geste

Eerder toonde de partij zich nog een fel tegenstander van aanscherping van de regels rond koopzondagen.

Maar premier Mark Rutte gaf tijdens de formatie aan de inperking te steunen als geste richting de SGP. Deze partij zei eerder alleen steun te willen geven aan het minderheidskabinet als de regels voor de koopzondag in de ogen van de gereformeerden niet verslechteren.

Dat de VVD in de Senaat zich niets aantrekt van toezeggingen van Rutte aan de SGP, is volgens de zegsman van de VVD normaal, omdat de Eerste Kamer haar eigen afwegingen maakt.

Erg tevreden

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel volgende week dinsdag. Naar verwachting is de stemming een week later.

Detailhandel Nederland is ''erg tevreden'' dat de VVD-fractie tegen het wetsvoorstel zal stemmen. De wet gaat in tegen de wens van gemeenten, consumenten en winkeliers, aldus een woordvoerder.

De brancheorganisatie pleit er al langer voor dat winkeliers samen met gemeenten bepalen hoeveel koopzondagen er zijn.