DEN HAAG – VVD en PVV willen dat snelheidscontroles op snelwegen anders worden aangepakt. De regeringspartij VVD wil dat de controles op de A-wegen worden beperkt ten gunste van meer controles in de woonwijken.

De gedoogpartij PVV wil dat mobiele controles op snelwegen worden afgeschaft en dat daar alleen nog wordt gecontroleerd via vaste flitspalen.

Dat gaan VVD-Kamerlid Charlie Aptroot en PVV'er James Sharpe donderdag inbrengen in een debat over verkeersveiligheid. Volgens Aptroot ergert zijn partij zich al jaren aan de vele controles op grote wegen, terwijl daar relatief minder verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen. Hij denkt dat wegens de opbrengst van de boetes zoveel dienders naast de hectometerpaaltjes blijven staan.

Onsje minder

Het Kamerlid vindt dat de flitscontroles nodig blijven, maar denkt dat het wel een onsje minder kan. De tijd die ze besparen zouden de agenten moeten doorbrengen in woonwijken, omdat te hard rijden daar vaker gewonden oplevert. Eerder al pleitte het CDA voor meer verkeersveiligheid in wijken.

Sharpe (PVV) wil helemaal af van mobiele flitscontroles op snelwegen. Volgens hem leveren die onveilige situaties op, omdat bestuurders schrikken en soms opeens de rem intrappen. Op wegen waar dat nodig is wil hij vaste flitspalen. In woonwijken moeten de (flits-)controles juist in aantal omhoog, oordeelt ook hij.

Opgevoerde scooters

Het opkrikken van mobiele controles zoals met een lasergun in woonwijken ziet ook SP'er Farshad Bashir wel zitten. Zo lopen bijvoorbeeld berijders van opgevoerde scooters makkelijker tegen de lamp.

Bashir gaat donderdag ook nog voorstellen om het moeilijker te maken voor hoogopgeleide buitenlanders ('expats') om hun rijbewijs uit het land van herkomst om te ruilen voor een Nederlands rijbewijs. Volgens hem worden in sommige van die landen veel lagere eisen gesteld aan een rijbewijs dan in Nederland.

Sneller beboet

Ook de VVD wil dat overtredingen met scooters en brom- en snorfietsen sneller worden beboet. Ook moet er door de politie vaker gecontroleerd worden. "Relatief veel ongelukken gebeuren met snorfietsen en bromfietsen", aldus Aptroot tegenover NU.nl.

Bij een overschrijding moet een forse bon worden uitgeschreven, zo vindt de VVD'er. "Deze weggebruikers vormen een voortdurende ergernis in het verkeer", stelt hij.

Fietspad

"De snorfietsen rijden op het fietspad tussen de fietsers en veroorzaken daar veel ellende. En de bromfietsen rijden vaak veel harder dan de toegestane 45 kilometer per uur, omdat ze zijn opgevoerd."

Hij hekelt het feit dat bij snorfietsen pas een bekeuring wordt uitgeschreven bij een overschrijding van 9 kilometer per uur. "De maximumsnelheid voor deze snorfietsen is 25 kilometer per uur. Dan is 9 kilometer per uur erg veel."

Inleveren

Bij herhaalde overtredingen of opvoeringen moeten als het aan Aptroot ligt de tweewielers in beslag genomen worden en het brommerrijbewijs worden ingeleverd. Van de brommer of scooter wordt dan 'een pakketje' gemaakt.

De PvdA pleitte onlangs al voor hogere boetes. Ook de PvdA is voorstander van sneller inname van de brommer en brommerrijbewijs.