DEN HAAG - Voetbalsupporters die herhaaldelijk rellen schoppen, komen in een landelijke databank te staan. De opzet is om in deze databank later ook de gegevens van andere relschoppers op te slaan.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in een reactie op het rapport van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement over de strandrellen in Hoek van Holland.

Gemeenten, politie en Openbaar Ministerie moeten jonge hooligans stelselmatig in de gaten gaan houden om te voorkomen dat ze rotzooi gaan trappen.

Met de databank kunnen gemeenten beter gegevens uitwisselen en is het ook goed mogelijk dossiers te vormen over notoire relschoppers. Om deze beter in de hand te kunnen houden, moeten ze persoonlijk worden aangepakt. Dat gebeurt nu nog maar mondjesmaat.

Landelijke handreiking

Opstelten kondigt ook een landelijke handreiking aan die gemeenten helpt bij de organisatie van grote evenementen. Deze moet in het voorjaar klaar zijn. Ook verwijst de minister naar het voornemen uit het regeerakkoord meer preventief te gaan fouilleren.

Bij een feest op het strand bij Hoek van Holland in augustus 2009 keerden hooligans zich tegen de politie. Een persoon kwam om het leven door schoten van de politie.

Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ziet het rapport als een steun in de rug voor de Rotterdamse aanpak van relschoppers en voor het afgelopen jaar aangescherpte evenementenbeleid.

''De aanbevelingen in het rapport zijn grotendeels reeds Rotterdamse praktijk’’, reageert Aboutaleb woensdag in een reactie op het zogeheten fenomeenonderzoek.

Voorkomen

Aboutaleb zegt dat hij de gemeenteraad op korte termijn informeert over de ''verdieping en verbreding’’ van de persoonsgerichte aanpak van relschoppers. ''Hiermee willen wij voorkomen dat jonge relschoppers zich ontwikkelen tot notoire ordeverstoorders.’’

Aboutaleb wil alcohol- en drankmisbruik steviger aanpakken om zo het uitgaansgeweld verder terug te dringen.