AMSTERDAM - De PVV heeft op sociaal-economisch terrein vrijwel alle verkiezingsbeloftes ingeleverd tijdens de formatie. Dat zegt SP-leider Emile Roemer in een interview met NU.nl.

“Ze hebben er alleen voor gezorgd dat de ww en het ontslagrecht niet verslechterd worden en dat er geïnvesteerd wordt in de ouderenzorg. Voor de rest wordt het complete programma van de VVD uitgevoerd.”

Volgens Roemer laten de ontwikkelingen van de laatste maanden de ware agenda van de PVV van Geert Wilders zien.

Topsalarissen

Zo is de SP-leider boos over het recente stemgedrag in de Kamer van zijn PVV-collega's. “We hebben onlangs een motie ingediend om de topsalarissen bij zorgmanagers aan te pakken”, legt Roemer uit.

“We willen ze maximeren op een ministerssalaris. Het geld dat we daarmee bezuinigen besteden we aan verpleeghuizen. Stemmen ze tegen, terwijl ze altijd voor waren. Dat is de ware aard van de PVV.”

Buschauffeurs

Verder noemt de SP-leider de ingetrokken PVV-steun aan de buschauffeurs in Den Haag. Die vrezen voor hun baan, vanwege de openbare aanbesteding van het busvervoer.

“Ze hebben de buschauffeurs gewoon in de steek gelaten. En ook de huurders staan in de kou met dit regeer- en gedoogakkoord, en dat terwijl de PVV altijd voor meer bescherming van huurders was.”

Repressie

Volgens Roemer is de PVV geen sociale partij zoals ze wil doen voorkomen. “De PVV heeft één duidelijke agenda: repressie en beeldvorming.”

De maatregelen die de PVV aandraagt om de immigratie te beperken lossen volgens Roemer de problemen in de wijken niet op. “Aan het verbeteren van de integratie van mensen die al in Nederland zijn doen het kabinet en de PVV nagenoeg niets.”

Verraders

Hoewel de peilingen waarin de PVV wekelijks hoog staat, Roemer geen gelijk geven, verwacht de SP-leider dat de mensen ook het 'ware beleid' van Wilders gaan zien.

“De buschauffeurs in Den Haag noemen de PVV'ers verraders. Die groep heeft massaal PVV gestemd, maar zal dat nu niet meer doen.”

Roemer vraagt zich dan ook af of de PVV nog lang hoog in de peilingen blijft staan.