AMSTERDAM - Jongeren die keer op keer de fout in gaan moeten zich aan het einde van de dag melden om de nacht in een cel door te brengen. Dat is een plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Binnen een half jaar komt hij met een wetsvoorstel om jongeren tussen de 12 en 22 jaar nachtdetentie op te leggen, schrijft het AD.

De maatregel is bedoeld voor jongeren die hardnekkig overlast veroorzaken of vernielingen aanrichten in een buurt. Ook kleine criminaliteit moet zo worden bestreden.

Teeven wil ook een strafdienstplicht invoeren. Dat is een zware variant van de huidige taakstraf. Proleemjongeren moeten dan zodra ze uit school komen bijvoorbeeld de wijk opruimen. Voor de hardnekkige gevallen moet dan ook een nachtdetentie gelden.

Oplossing

Een rechter of een officier van justitie moet de straffen opleggen. De nieuwe maatregelen kunnen volgens Teeven een oplossing zijn voor de jongeren die de Goudse wijk Oosterwei onveilig maken. Dinsdag benadrukte Teeven in de Tweede Kamer nog dat de burgemeester en de politie in Gouda al voldoende middelen beschikbaar hebben om in te grijpen.

Burgemeester van Gouda Wim Cornelis (PvdA) had in een interview in het AD gezegd dat een gebiedsverbod voor overlastgevende jongeren niet ver genoeg gaat. Dat was een voorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Daarom denkt de gemeente erover om zo'n twintig Marokkaanse probleemgezinnen de stad uit te zetten.